Josta, Rikő
(Ribiszkeköszméte)

A Josta faj (fajta) tudományos neve: Ribes nigrolaria.                                 A fekete ribiszke és a köszméte keresztezéséből állították elő. Levelei középnagyok, háromkaréjúak, fényesen zöldek, inkább a köszmétére hasonlítanak, mint a fekete ribiszkére. Vesszői és a rajta lévő rügyek alaktani szempontból a fekete ribiszkéhez állnak közelebb, de a vesszők színezettebbek, a rügyei testesebbek. Virágzása április első dekádjában megindul. Sziromlevelei lilásan mosott színűek. a bogyók intenzíven nőnek, a fekete ribiszkétől nagyobbak, a köszmététől kisebbek. A biológiai érettségi állapotát általában június 20-30 között éri el.
Hazánk éghajlata általában megfelelő a termesztéséhez. A faj mindkét szülője északi származású, ennek alapján a téli fagy a gyökérben, a szárrendszerben és a rügyekben kárt nem tesz. A félárnyékot elviseli, sőt homoktalajon ennek előnyei is lehetnek. Csapadékigény szempontjából közelebb áll a fekete ribiszkéhez, az aszályt, a hosszabb száraz periódusokat nehezen viseli. A mélyebb fekvésű, szerves anyagban gazdag talajokat kedveli.

A Rikő a piros ribiszke és a köszméte keresztezéséből jött létre. Hajtásrendszere merev, ritka és szinte felfelé törő. Növekedési erélye a jostáénál gyengébb. Bogyója gömbölyű, vagy enyhén megnyúlt, barnásfekete, hússzíne pedig sárgászöld. A fürt és a bogyó tömege megelőzi a jostáét.

    Josta

 

VISSZA