Szeder, Málna

 

A szeder (Rubus caesious)
Az egyik legismertebb vadon élő bogyós növény. Több fajtáját ismerjük, közkedveltségét ízének köszönheti. Savanykás, édes íze üdítőként hat a nyári melegben. Gyümölcsként frissen is fogyasztható, a gyümölcs leve pedig vízzel felhígítva kitűnő nyári ital. Azért ajánlatos vízzel hígítani, mert cukor tartalma magas. A szedernek nem csak a gyümölcse, de levelei is gyógyhatásúak. Levele cseranyagot tartalmaz, ami összehúzó hatású, flavont, ami antioxidáns, C-vitamint, inozitot és szerves savakat, amelyek tisztító hatásúak.
 

A málna (Rubus ideaus)
A málnának is több fajtája létezik, nálunk a piros honos, mely megtalálható vadon hegyvidéken és a kiskertekben is. A bogyósgyümölcseink, így a málna is rendkívüli hatással vannak szervezetünkre, mert sok ásványi anyagot tartalmaznak, valamint C-vitamint is.
A sikeres málnatermesztés alapvető feltétele az egész évben kielégítő, de különösen a málna fejlődési szakaszai által megkívánt vízmennyiség maradéktalan biztosítása. A 600-700 mm alatti évi csapadékmennyiség esetén csak rendszeres öntözéssel biztosított vízpótlás teheti biztonságossá a málna termesztését. A málna szereti, ha a levegő páratartalma magas. A túl sok csapadék és a magasabb páratartalom szélsőséges esetben hátrány is lehet, főleg növényvédelmi szempontból. A talajjal szemben a málna kevésbé igényes. A termesztésben a Nagymarosi tájfajta volt hosszú ideig az uralkodó. Az utóbbi évtizedben az üzemi termesztésbe, sőt a házikerti termesztésbe is a Nagymarosi fajtát felváltották a Malling Promise és a Malling Exploit intenzív fajták.
A Malling Exploit közepes érésidejű, június végétől július végéig szedhető. Gyümölcse nagyon nagy, csaknem 3g tömegű. Bogyója tompa kúp alakú, kemény állományú, sötétvörös. Sarjképzése bőséges, rendkívül bőven terem.
A málnát közvetlenül az ültetés után vágjuk vissza, ha azt a szaporítóanyag előkészítése során nem tettük meg. Általában a termővessző tavaszi erőteljesebb visszametszése a termés mennyiségét rendszerint csökkenti, érését lassítja, de minőségét javítja.

FAISKOLÁNKBAN KAPHATÓ :
Szeder: Thornfree
Málna: Malling Exploit, Fertődi zamatos, Folytontermő
Szedermálna: Tayberry

             Tayberry

 

VISSZA